Alles over de baard
Baarden zijn helemaal in. Wij zijn ervan overtuigd dat een baard tijdloos is, het ultieme symbool van mannelijkheid. Een baard is een waardevolle investering in je uiterlijk, waarmee je op verschillende manieren voor de dag kunt komen. Stoer of chique, lang of kort, vol of elegant; er is een baard voor iedereen. Met dit artikel leren wij je hoe je de perfecte baard kunt laten groeien en onderhouden. Iedere baard is anders, dus leer ook vooral jóuw baardgroei kennen. Alleen dan vind je de baard die perfect bij jou past en je imago versterkt.
Hoe laat ik een baard (ont)staan?
Het is belangrijk om geduld en toewijding te bezitten als je een baard wilt laten staan. Je zult namelijk van een koude kermis thuiskomen als je dat níet hebt. Behalve het feit dat een baard laten groeien de nodige tijd kost, moet je ook bestand zijn tegen de reacties van je kritische omgeving. Oh ja, hij kan in het begin ook nog een jeukend gevoel geven. Als het een impulsieve beslissing was heb je wel wat volharding nodig om ook daadwerkelijk voor een baard te gaan. Want er zijn van die momenten dat je het liefst naar een scheermes zou grijpen.
Een ideaal moment om te starten met de groei van een baard is tijdens je vakantie. Geen vervelende reacties van collega’s of vrienden en een eventuele partner in vakantiestemming heeft in het algemeen meer begrip voor het feit dat jij gekozen hebt voor het pad van de bebaarde glorie.
Neem ook de tijd om jouw baardgroei goed te leren kennen, en trek vooral niet te snel je conclusies. Dat een beginnende baard niet meteen vol oogt, is volkomen normaal. Dat kan namelijk even duren. Er zijn maar weinig mannen die zo’n intense baardgroei bezitten dat hij na 2 weken al vol oogt.
Wat is de vier-weken regel?
Pas na zo'n 4 weken beginnen de meeste baarden echt dicht te groeien. Vandaar de zogenaamde 'vier-weken regel'. Er is een motto dat zegt dat je niet moet opgeven, maar tegelijk is opgeven de belangrijkste reden waarom mannen geen baard laten staan. Ze maken de vier weken niet vol! Een stoppelbaard onderhouden is veel makkelijker dan het bijhouden van een volle baard. Het vereist vele malen meer toewijding.
Mogelijk begint je opkomende baard na enkele dagen te jeuken. Dit is een vervelende bijkomstigheid, maar het hoort erbij: dit zijn de haren die, doordat ze groeien, terug krullen tegen je huid. Meestal duurt deze irritatie maar enkele dagen. Door het borstelen van je baardharen – tegen de groeirichting in – verminder je de jeuk. Ook het gebruik van een hydraterende crème voor de huid zal baat hebben. Als de jeuk niet vanzelf weggaat, kun je die makkelijk wegnemen door gebruik te maken van de juiste producten.
Wanneer je baard zo rond je pubertijd begint te groeien is het niet reëel te verwachten dat deze gelijk egaal en dicht is. Ben je een tiener en is je baardgroei nog vlekkerig? Dan mag je de komende paar jaar enige verdikking van je baardgroei verwachten. Nog geen reden tot paniek!
Als twintiger blijft je baardgroei zich ontwikkelen. De meeste mannen hebben hun volwaardige baardgroei rond hun vijfendertigste levensjaar. Misschien nog even geduld hebben dus!
Pas als je na een langere periode en herhaaldelijk trimmen het idee hebt dat je baard niet zo vol is als je zou willen, raden we je aan iets anders te verzinnen. Hoe vol en hoe dik je baard groeit is namelijk erfelijk bepaald. De hulp van een expert is dan wenselijk. Een vakkundige en creatieve barbier vindt mogelijk alsnog een baardvorm die bij jouw baardgroei en gezichtsvorm past. Zo niet, dan past mogelijk een stoppelbaard of een snor beter bij jou dan een volle baard.
Kan ik mijn baard sneller laten groeien?
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het is niet mogelijk om je baard sneller te laten groeien. Wat je wel kunt doen, is de baardgroei stimuleren. Hier gaan we vertellen hoe je dat kunt doen.
Baardharen groeien gemiddeld zo’n 1 tot 1,25 centimeter per maand. Deze groeisnelheid pleit voor de eerdergenoemde vier-weken regel. Bij sommige mensen lijkt het sneller te groeien. Dat komt dan vaak door een donkere kleur, dikkere haren, of simpelweg meer haren. Ook moet je er rekening mee houden dat – als je tiener of twintiger bent – je baard vaak nog niet volledig volgroeid is.
Je kunt haren niet sneller laten groeien, maar wel dikker maken. Ook kun je inactieve haarzakjes ‘wakker maken’, zodat daar weer haren uit groeien. De beste manier om dit te doen is door je testosteronspiegel te verhogen. Slaap voldoende en eet gezond en gevarieerd. Met name proteïnen, vitamine B en D, en zink, magnesium en calcium zijn bevorderlijk voor de haargroei. Je baard heeft baat bij eiwitrijk voedsel zoals kip, mager rundsvlees en vette vis. Ook de verzadigde vetten in eieren, noten en vis werken testosteron-verhogend. Spinazie en boerenkool zetten het vrouwelijk hormoon oestrogeen om in testosteron.
Tja, en dan suikerrijk eten zoals snoep en junkfood. Wel lekker, maar helaas bezitten deze maar weinig voedingswaarde en zullen slechts bros en verzwakt haar tot gevolg hebben.
De enige wetenschappelijk bewezen middelen om je baardgroei te stimuleren zijn Minoxidil en Serioxile. Het werkt – dat is bewezen – maar de effectiviteit verschilt per persoon. Ook een gezonde levensstijl met seks (ja echt) en sport of krachttraining werkt bevorderlijk. Leef gezond, verzorg je huid goed, en vermijd stress en overgewicht. Deze tips zullen meer positieve effecten hebben dan alleen op je baardharen!
Ben je 30 jaar of ouder en nog steeds niet in het bezit van serieuze gezichtsbeharing, dan zit het waarschijnlijk niet in je genen. Kijk wat mogelijk is met jouw baardgroei of overleg met je barbier. Wil je echt een vollere baardgroei? Overweeg dan een gezichtshaar-transplantatie.
Hoe krijg ik een vollere baard?
Dat je van vaak scheren meer haren krijgt, of dikkere haren, is een populaire tip. Helaas is het een fabeltje. Met vaker scheren krijg je geen vollere baard, maar er zijn wel andere handige tips.
Lees eerst even de tips die we hierboven gaven. Eet gezond, en zorg met name voor voldoende proteïnen, vitamine B en D, zink, magnesium en calcium. Drink voldoende water: je lichaam heeft voldoende water nodig om optimaal te kunnen functioneren. Water spoelt afvalstoffen uit je lichaam en houdt je huid van binnenuit gehydrateerd – belangrijk voor je algemene gezondheid zónder nadelige effecten op jouw baard. Gun jezelf genoeg zonlicht, slaap voldoende, en vermijd stress en overgewicht. Een betere baardgroei begint bij jezelf!
Andere tips voor een volle baard hebben we al gegeven bij de tips omtrent het laten ontstaan van een baard. Zorg dat je de tijd neemt jouw baardgroei te leren kennen, en heb geduld. Houd de vier-weken regel in acht! Je kunt je baard trimmen om alle haren op dezelfde lengte te brengen, want niet alle haren groeien tegelijkertijd of in hetzelfde tempo. Dit verklaart ook waarom een baard, maar ook je kapsel, ‘uit model’ kan groeien.
Baardharen kennen namelijk 3 fases:
- De groeifase: deze duurt twee tot zes jaar. Er is sprake van celdeling en daardoor haargroei;
- De overgangsfase: deze duurt enkele weken. De haar en haarpapil gaan van elkaar los. Er is geen sprake meer van celdeling, dus is er ook geen haargroei;
- De rustfase: deze duurt drie tot vier maanden. De haar rust in de follikel. Geen celdeling noch haargroei.
Ben voorzichtig met trimmen. Als je te snel start met trimmen leer je niet de vorm van jouw baardharen kennen. Mogelijk dat zich bij een langere haarlengte andere opties aandienen. Ook hier geldt dat geduld een schone zaak is: de aanhouder wint en kweekt een mooie, volle baard.
Hoe trim ik mijn baard?
Een baard trimmen of bijwerken doe je altijd als hij schoon en droog is. Dit is het gereedschap dat je nodig hebt.
Baardborstel: voordat je gaat trimmen, haal je de borstel tegen de groeirichting van je baardhaar in. Op die manier staan de haren meer solitair en verder van de huid. De lange haren komen nu duidelijk in zicht.
Baardkam: een baardkam is ook handig om je baardharen en snor in de juiste richting te dirigeren, voordat je gaat trimmen.
Tondeuse: de tondeuse is handig om de gewenste lengte van je baard te handhaven als deze eenmaal volgroeid is. Dit kan naar persoonlijke wens en vaardigheid met of zonder opzetkammetje.
Snor- of baardschaar: deze is herkenbaar aan de micro-vertanding, die nodig is om grip te krijgen op harde baardharen die anders tussen de snijbladen weggedrukt worden. Met een snor- of baardschaar kun je de (te) lange haren in je baard, als ook de haren die over je bovenlip gegroeid zijn, wegknippen.
Scheermes: Afhankelijk van je baardlengte en -vorm heb je het scheermes meer of minder nodig. Voor een strak resultaat voldoet een Shavette of safety razor optimaal. Zo houd je de vorm op de wangen en in de hals onder controle.
Hoe houd ik mijn baard op een bepaalde lengte?
Een volgroeide baard moet je op lengte houden. Dit kun je doen door je baard te trimmen of te knippen. Als je trimt, zorg dan dat je dit doet op een frisgewassen baard. Nadat ze droog zijn borstel je de baardharen tegen de groeirichting in. Zo komen ze rechter uit de huid te staan. Neem vervolgens de tondeuse ter hand om alle haren op een gelijkmatige lengte te brengen. Kies – wanneer je een opzetkammetje gebruikt – een ruime lengte. Naderhand een standje lager kan altijd; je haren langer maken kan nu eenmaal niet!
Kam nu de haren in de gewenste richting en knip de haren die boven het maaiveld uitkomen weg met de schaar. Door je snorharen naar beneden te kammen wordt het duidelijk op welke lengte deze haren weggeknipt mogen worden. Hoe vaker je de baard bijwerkt, des te gemakkelijker het is.
Hoe bepaal ik de hoogte van de halslijn?
Als je een vinger boven je adamsappel legt, mag je in het algemeen stellen dat je daar boven de halslijn aan mag zetten. Werk in een U-vorm naar de hoeken van je kaakbeen toe. Bij een bredere gezichtsvorm kies je een sterkere ronding dan bij een smaller gezicht.
Voor de halslijn geldt: beter te laag dan te hoog. Wanneer je de halslijn te hoog plaatst, integreer je de baard niet optimaal in het gezicht. Dit ziet er geforceerd en onnatuurlijk uit. Wil je een serieus lange baard laten groeien? In dat geval heb je sowieso een groot ‘voedingsgebied’ nodig om voldoende volume te geven.
Oh ja: meestal is het mooier om je baard tegen de hals een iets kortere lengte te geven. Op die manier vloeit je baard mooi over van niets tot iets. Het geeft ook een meer krachtige uitstraling. Wisselen met opzetstukjes is dan het devies. Of je bezoekt je barbier: hij is heer en meester in de techniek van het gecontroleerd over laten vloeien van baardlengtes!
Hoe style en fixeer ik mijn baard?
Het verzorgen van je baard gaat verder dan alleen onderhoud. Het oog wil ook wat! We hebben het al even over trimmen gehad: dit doe je niet alleen om je baard op lengte te houden, maar ook om te zorgen dat alle haren even lang zijn. Niet alle haren groeien tegelijk en even hard.
Bepaal daarna welk model het beste bij jouw gezicht past en stel je trimmer daarop af. Je kunt ook een schaar gebruiken om bepaalde delen bij te werken als je baard plaatselijk al wat lang is en er onverzorgd uit ziet.
Als je je baard goed hebt verzorgd is de basis gelegd voor een aantrekkelijke baard die je mooi kunt vormen (stylen) en fixeren met daarop afgestemde producten. Je geeft zo de laatste finishing touch aan jouw trots: jouw baard.
Je zult wel bekend zijn met snorwax. Varianten met een sterke fixatie brengen jouw snor tot grote hoogten, of in een mooie krul. De mildere varianten zijn ideaal om de snor- en baardharen bij te sturen.
De twee meest gebruikte styling- en verzorgingsproducten zijn baardbalsem en baardwax. Balsem is een soort gel of dikkere lotion die verzorgend van aard is. Baardbalsem verzacht en verzorgt de baardharen tijdens de groei en verfrist en hydrateert de huid, gecombineerd met een lichte tot stevige hold. Wax heeft vaak een sterkere hold en bezit ook verzorgende ingrediënten voor de baardharen. Wax moet je eerst warm wrijven alvorens je deze door de baardharen verdeelt. Overigens kun je na het aanbrengen van de producten met behulp van een föhn en borstel jouw eigenzinnige baardharen voor een langere periode in de juiste richting dwingen.
Hoe en hoe vaak was ik mijn baard?
Voor een regelmatige reiniging was je je baard het beste twee of drie keer per week. Gebruik hiervoor baardshampoo en lauwwarm water. Als je vaker dan dit wast wordt de talgproductie gestimuleerd, waardoor je sneller een vette huid en baardharen kunt ervaren. Spoel na het wassen de haren grondig schoon, waardoor de zeepresten goed verwijderd worden.
Na het wassen kun je een conditioner of balsem gebruiken. Baardshampoo en baardzeep bezitten vaak ook verzorgende ingrediënten; een baardconditioner of -balsem verzacht, verfrist en hydrateert de huid conditioner zorgt dat hij lekker zacht aanvoelt. Heren, geloof ons maar: dit wordt gewaardeerd!
De dagen dat je je baard niet wast volstaat het je baard grondig te spoelen met lauwwarm water. Dit houdt je baard schoon en hygiënisch verzorgd. Je voorkomt hiermee het ontstaan van ongewenste geuren, veroorzaakt door voedselresten of andere rondslingerende vuiltjes. Houd je baard verder in topconditie door regelmatig te trimmen en borstelen. Vergeet ook niet een baardolie of baardbalsem te gebruiken.
Maak het wassen of spoelen van je baard een onderdeel van je routine wanneer je onder de douche staat. Verzorg je baard goed: hij verdient het, en jij ook.
Waarom zijn baardharen anders dan hoofdharen?
Ja, waarom is dat eigenlijk zo? En waarom hebben ze een andere verzorging nodig? Haar is haar, zou je denken. Maar toch is dat niet zo.
Bijna overal op je lichaam bevinden zich haren. Een man heeft drie verschillende soorten haar. Donsharen heb je over bijna je gehele lichaam. Terminaalhaar ontwikkelt zich tijdens de puberteit, en vervangt het donshaar in de schaamstreek, de oksels, op onze borst, rug, en voeten – en in ons gezicht. En dan heb je nog het haar op je hoofd, dat we voor de duidelijkheid hoofdhaar noemen.
Lichaamsbeharing is onderhevig aan de effecten van een belangrijk hormoon: testosteron. Het grote verschil tussen hoofdhaar en je baardhaar is dat je gezichtshuid gevoeliger is voor testosteron. Hierdoor zijn de haarzakjes grilliger - daardoor zijn je baardharen dikker, meer gekruld, en ongelijk van dikte. Soms zijn ze daarom zelfs anders van kleur dan je hoofdhaar.
Ook is je hoofdhuid wat vetter dan de huid in het gezicht. De aanwezigheid van meer talgklieren zorgt ervoor dat de pH-waarde van je hoofdhuid wat zuurder is, ter bescherming van invloeden van buitenaf. Daarom drogen verzorgingsproducten voor de hoofdhuid en hoofdharen je gezichtshuid uit, en wordt deze gevoeliger voor bacteriën. Niet doen dus!
Kortom: producten voor je hoofdhuid of hoofdharen hebben niet het gewenste effect als je deze op je baard gebruikt. Haal daarvoor dus speciale producten in huis.
Welke baard bij welk type gezicht?
Over smaak valt te twisten, zo ook bij baarden. Niet iedereen heeft dezelfde smaak en sommige baarden staan de een nu eenmaal beter dan de ander. Met welke factoren moet je rekening houden? De verdeling, dikte en hoeveelheid van je baardharen zijn de drie belangrijkste factoren om rekening mee te houden. Sommige baardvormen zijn wel of niet gebaat bij een volle begroeiing. Het vergemakkelijkt je dagelijks onderhoud en verzorging door in het begin al hiermee rekening te houden.
Een langere gezichtsvorm vraagt om compenserende breedte. Vermijd daarom sikjes en lange, smalle baarden. Kies meer horizontale lijnen op de wang en in de hals en kies bij een volle baard voor iets korter haar op je kin.
Met een ronde gezichtsvorm wil je je gezicht juist wat langer doen lijken. Kies voor diagonale contouren en meer lengte bij de kin. Denk aan een strak toelopende volle baard; vermijd een smalle snor of veel breedte op de kaaklijn.
Het ontbreken van een kin of, een in verhouding kleine kin, camoufleer je prima met een volle baard. Een goatee of brede sik is ook een goede keuze. Enkel een snor? Liever niet.
Een hoekige kaaklijn wordt in het algemeen gezien als super mannelijk. Vind jij die van jou even iets te dominant, dan kun je deze vorm afzwakken door een volle baard te kiezen. Ook rond gekozen contourlijnen op de wang en in de hals verhullen een vierkante kaak uitstekend. Strakke lijnen, bakkebaarden en chin straps kun je beter mijden.
Ben je kaal? Het voordeel van een kaal hoofd is namelijk dat zowel een volle baard als stoppelbaard goed bij je passen. Je baard vangt alle aandacht. Stem je baard optimaal af op de vorm van jouw gezicht, want die wordt met een kale schedel extra geaccentueerd. Je baard is jouw eyecatcher!
Welke baardstijl past het beste bij mij?
Nu we je toch aan het informeren zijn, zetten we ter inspiratie nog enkele baardstijlen voor je op een rijtje.
De klassieke volle baard
Een van de meest flexibele en veelzijdige baardstijlen. Dat wil niet zeggen dat hij zijn gang kan gaan – in tegendeel. Je doet er goed aan hem regelmatig bij te werken. Je nek is gedeeltelijk of helemaal geschoren. Kies bij deze baard voor een kortgeknipte, achterovergekamde of kale coupe.
De Wilde Man
De ultieme baard die de jongens van de mannen scheidt. Durf jij het aan? Deze baard heeft weinig onderhoud nodig, maar je hebt er wel de juiste haren voor nodig; grof, met wat kroes. En ballen; de grens tussen stijlvol en zwerver is flinterdun. De wilde man vereist toewijding, anders faal je geheid.
De Stoppelbaard
De oude vertrouwde stoppelbaard: makkelijk te onderhouden, past bij veel verschillende stijlen, en is eigenlijk nooit uit de mode geweest. Je bent hem zo kwijt als je wilt, en hij is ook zo weer terug wanneer je 'm mist. Verzorgd of ruig, hoe draag jij 'm?
De Schipper
Iets genuanceerder dan de klassieke volle baard – de schipper floreert bij een strakkere stijl. Hij is opzij wat korter dan een volle baard, maar onder wat langer. Daarom is hij geschikt als je je gezicht langer wilt laten lijken. De schipper is avontuurlijk – combineer hem met een strak gel-kapsel, een scheiding, of een muts.
De Garibaldi
Een lastige baard, maar wel een indrukwekkend resultaat als het je lukt. Het is een volle en brede baard, rond van onder met een snor die erin overgaat. Hij is te combineren met een verscheidenheid aan kapsels, maar hij is niet voor iedereen: ga alleen voor de Garibaldi als je dikke baardgroei hebt.
De Professor
De baard voor als je je stoppelbaard naar een next level wilt tillen. Deze gedistingeerde stijl combineert stoppels met een subtiele snor. Houd de snor altijd langer dan de baard, en scheer die regelmatig. Complementeer de professor met een kapsel dat de baard ruimte geeft om de show te stelen.
De Ahab
Stijlvol, superhip, en ideaal als je scheren als ene verplicht nummertje ziet. Je hoeft hem alleen maar in bedwang te houden; in het midden tussen geschoren en rommelig. De Ahab oogt creatief, stijlvol, en is een baard met karakter.
De Chin Strap
Je zou het niet zeggen, maar een goed onderhouden chin strap heeft ook anno nu bestaansrecht. Verkijk je echter niet op het onderhoud dat-‘ie nodig heeft. Houd hem kort, en strak geschoren. Verzorg je huid optimaal, gebruik dagelijks een moisturizer. Optimaal verzorgde huid scheert veel prettiger met een minimum aan irritatie.
De Californication
Op oneerbiedige wijze wordt deze baard de hipsterbaard genoemd, maar hij staat fantastisch op de juiste persoon. Je houdt je baard op stoppel-lengte en laat je sik zijn gang gaan. Het gaat om balans. Vul deze baard aan met toffe accessoires zoals een muts, of draag hem met een hoog en strak kapsel.