Veelgestelde vragen over de (je?) huid
Iedere huid is anders, en iedere huid vereist daarom een andere aanpak. Wat voor type huid heb jij? Met de vragen en antwoorden die we hier voor je op een rijtje hebben gezet kun je dit gemakkelijk zelf bepalen. Daarnaast vertellen we je ook graag waar je met jouw huid extra rekening mee moet houden. Alles wat je had willen weten over huidverzorging – en meer – lees je hier.
Wat voor type huid heb ik?
Of je snel last hebt van puistjes, of je huid wel of niet snel verbrandt in de zon; het heeft allemaal te maken met je huidtype. Het vetgehalte van je huid bepaalt voor een belangrijk deel wat jouw huidtype is. Ieder type huid heeft een eigen verzorging nodig. In de ergste gevallen kunnen verzorgingsmiddelen die niet matchen met jouw huidtype zelfs een averechts effect hebben. Het loont dus om te weten wat voor type huid jij hebt en hoe je deze optimaal verzorgt. Heb jij een normale huid, een droge huid, een vette huid of een gemengd huidtype? Dit is aan de hand van een paar stappen makkelijk te bepalen.
Wat maakt de mannenhuid anders dan een vrouwenhuid?
Over het algemeen is de mannenhuid dikker en steviger dan de vrouwenhuid. Hij veroudert later, maar wel duidelijker. Het grootste verschil tussen mannen en vrouwen zit echter in de manier zoals zij hun temperatuur beheersen. Vrouwen kunnen hun lichaamstemperatuur goed behouden door een vrij dikke laag onderhuids vet, die een isolerende werking heeft. De mannenhuid daarentegen is aanzienlijk dunner, behalve op de buik. Mannen regelen hun warmtehuishouding vooral door warmteproductie in plaats van isolatie. Spieren genereren warmte – daarom heeft de mannenhuid meer haarvaten en zenuwuiteinden alsmede een groter bloedvolume, zodat de spieren voldoende energie krijgen om warmte te produceren. Een ander gevolg hiervan is dat de mannenhuid sterker reageert op pijnprikkels en aanraking.
Daarnaast is de pH-waarde of zuurgraad van een mannenhuid hoger dan die van de vrouwenhuid. Daardoor is hij minder bestand tegen bacteriën en dus vrij kwetsbaar. Vaak wordt de mannenhuid in het gezicht zwaarder belast dan bij vrouwen, de dagelijkse scheerbeurt is daar debet aan.
Het derde en laatste grote verschil zit in de talgproductie. Een mannenhuid produceert over het algemeen meer talg; daardoor is deze wat vetter. Mannelijke hormonen (deze noemen we androgenen; de bekendste is testosteron) zorgen hiervoor. Daardoor krijg je als man sneller last van talgproblemen, zoals comedonen (in de volksmond bekend als mee-eters) en puistjes. Een ander gevolg van een vettere huid is dat hij vatbaarder is voor onzuiverheden. Belangrijk is dat de verzorgingsproducten voor dit type huid mild reinigen met respect voor de huidfuncties. Een te sterk ontvettend verzorgingsproduct zet het lichaam aan tot extra talgproductie.
Hoe bepaal je jouw huidtype?
Om te bepalen welk type jouw huid is, moet je jezelf enkele vragen stellen. De antwoorden bepalen wat jouw huidtype is.
De eerste stap is het bepalen van het vochtgehalte van je huid.
• Heeft jouw huid een doffe kleur?
• Rimpelt je huid als je je ogen dichtknijpt?
• Ontstaan er lijntjes wanneer je je huid beweegt?
Als je drie keer ‘nee’ zei is je huid vochtrijk. Hoe vaker je ‘ja’ zei, hoe meer vochtarm je huid is.
De volgende stap is het bepalen van het vetgehalte van je huid.
• Heb je snel last van schilfers of kloven?
• Gebruik je vaak crème om te voorkomen dat je huid schraal wordt?
• Worden crèmes snel door de huid opgenomen?
Als je drie keer ‘nee’ zei is je huid vetrijk. Hoe vaker je ‘ja’ zei, hoe meer vetarm je huid is.
Nu je weet wat het vochtgehalte en het vetgehalte van je huid zijn, kun je je huidkenmerk vaststellen. In welke van deze omschrijvingen herken jij je het beste?
• Jouw huid is vaal en grauw. Dit komt door een beperkte doorbloeding. Je hebt last van vermoeidheidsrimpels, wallen en kringen. Dit zijn kenmerken van een vermoeide huid.
• Jouw huid is vaal en minder gevoelig, maar wel erg elastisch. Ook heb je last van dode huidcellen, maar je huid is vochtrijk. Dit zijn kenmerken van een dikke huid.
• Jouw huid heeft een fijne structuur en is doorschijnend. Hierdoor zijn haarvaatjes soms zichtbaar. Je huid is daarentegen wel gevoelig en vochtarm, en bovendien snel rood of vlekkerig. Dit zijn kenmerken van een dunne huid.
• Jouw huid is rood en vlekkerig. Dit komt door een te sterke doorbloeding en te weinig weerstand. Je hebt last van onderhuidse pukkels en een gespannen huid. Dit zijn kenmerken van een gestreste huid.
• Jouw huid is vet, rood en glanzend. Hierdoor heb je grove poriën, onderhuidse talgbultjes en mee-eters. Je huid is minder goed in staat om vocht vast te houden. Dit zijn kenmerken van een onzuivere huid.
• Jouw huid is rood en geïrriteerd. Je hebt snel last van schilfers, pukkeltjes, ontstekingen, eczeem of allergieën. Hij is droog en gevoelig voor invloeden van buitenaf. Dit zijn kenmerken van de gevoelige huid.
• Jouw huid heeft rimpels, droge lijntjes, kraaienpoten en is niet veerkrachtig. Dit komt door een slechtere doorbloeding. Dit zijn kenmerken van een minder elastische huid.
• Jouw huid heeft een gezonde kleur en structuur. Je bent niet overgeleverd aan invloeden van buitenaf, en bovendien is je huid gaaf en vrij van oneffenheden. Gefeliciteerd! Dit zijn kenmerken van een goede huid.
Nu je van je huid hebt bepaald of deze vochtrijk of vochtarm is, en vetrijk of vetarm, kun je dit combineren met je huidkenmerk. Aan de hand daarvan zul je je kunnen herkennen in een van de vier type huid die we nu gaan benoemen.
Hoe herken je een normale huid?
Jouw huid is niet te droog en niet te vet. Hij glanst, maar glimt niet. Hij voelt prettig aan en je hebt geen dingen om voor, tijdens en na het scheren rekening mee te houden. Je hebt een egale teint, geen zichtbare poriën of schilferige plekken, en over mee-eters en puistjes hoef jij je ook geen zorgen te maken.
Toch wil het niet zeggen dat als je een normale huid hebt, je deze niet hoeft te verzorgen. Alles heeft immers onderhoud nodig; jij hebt het geluk dat je dat wat minder intensief en specifiek hoeft dan anderen.
Hoe herken je een droge huid?
Een droge huid is te herkennen aan een trekkerig gevoel, jeuk, witte schilfers, rimpeltjes, en een matte of grauwe kleur. Droge huid heeft een lagere talg- en vetproductie en houdt daardoor onvoldoende vocht vast. Daardoor kan de huid gevoeliger zijn of strak aanvoelen. Dit kan met name na het wassen of scheren voorkomen.
Een zeer droge huid kan naast bovengenoemde kenmerken ook last hebben van kloofjes of rode vlekken. Ook ben je extra gevoelig voor weersomstandigheden, zoals droge lucht. Een droge huid kan het directe gevolg zijn van je genen. Ook overmatig gebruik van agressieve reinigings- of huidverzorgingsproducten met parfum of alcohol en verkeerde eetgewoonten kunnen dit resultaat geven.
Tips voor de droge huid
• Douche maximaal één keer per dag en niet langer dan 10 minuten;
• Kijk uit met centrale verwarming; kleed je liever warmer, of zorg anders voor een luchtbevochtiger in huis;
• Reinig en was jezelf niet met te warm water;
• Gebruik liefst pH-neutrale producten om je mee te wassen, zoals milde reinigingsgel in plaats van gewone zeep;
• Gebruik niet of mild geparfumeerde en hydraterende scheercrème of scheerzeep;
• Gebruik geen producten die alcohol bevatten.
Hoe herken je een vette huid?
In tegenstelling tot een droge huid produceert een vette huid juist te veel talg. Dit, in combinatie met zweet, geeft je huid een vaal en glimmend uiterlijk – het kenmerk van een vette huid. Mensen met een vette huid hebben vaker last van puistjes en mee-eters. De overmatige talgproductie veroorzaakt namelijk snel verstoppingen in de talgkliertjes. Ook de hoofdharen worden sneller vet dan bij de andere huidtypes.
Tijdens het scheren heb je sneller last van scheerwondjes door puistjes en ingegroeide haren. Je huid is vaak wat dikker en je poriën zijn beter zichtbaar dan bij andere mensen. Heeft een vette huid ook voordelen? Jawel, je hebt minder snel last van rimpels.
Tips voor de vette huid
• Probeer je huid twee keer per dag te reinigen met een reinigingsgel of een verfrissende tonic;
• Breng na het reinigen een hydraterende crème aan;
• Breng eens per week een reinigend masker aan. Deze reinigt diep in de poriën en zorgt dat deze minder zichtbaar zijn. Zo beperk je eveneens de talgproductie;
• Ook een wekelijkse scrubbehandeling heeft een gunstig effect op een vette huid;
• Reinig je huid met een geschikte facewash voordat je je scheert;
• Gebruik talkpoeder voor het scheren. Talkpoeder onttrekt talg en zweet aan de huid, waardoor het mes vloeiender en met minder weerstand over de huid beweegt;
• Gebruik na het scheren liever een milde aftershave zonder alcohol dan een aftershave balsem: daarmee houd je beter de talgproductie onder de duim.
Hoe herken je een gevoelige huid?
De gevoelige huid is dun en licht van kleur. Je verbrand snel en ook reageert je huid snel op diverse weersomstandigheden. Het kan ook zijn dat je ergens allergisch voor bent. Vaak reageert de gevoelige huid ook op bepaalde verzorgingsproducten. Daardoor is de gevoelige huid kieskeurig op het gebied van verzorgingsproducten.
Tijdens de scheerbeurt kun je last hebben van een trekkerig of branderig gevoel en van een rode of geïrriteerde huid rond je wang, kin en nek.
Tips voor de gevoelige huid
• Gebruik geen alcoholhoudende verzorgingsproducten en kies liever voor ongeparfumeerde, hypoallergene en parabeenvrije producten;
• Scheer niet te vaak: het beste is eens in de 2 of 3 dagen;
• Reinig je gezicht met lauwwarm water en gebruik een milde reinigingsgel in plaats van gewone zeep;
• Scheer jezelf met een scherp en schoon mes dat je op tijd vervangt. Gebruik bijvoorbeeld een safety razor;
• Neem de tijd tijdens het scheren: laat je scheerschuim eerst even inwerken zodat je haren zachter worden en je prettiger kunt scheren.
Scheer je met rustige, licht diagonale bewegingen om de huid zo min mogelijk te irriteren;
• Gebruik een (ongeparfumeerde) preshave als een extra buffer tussen je huid en het scheermes;
• Scheer altijd met de baardharen mee. Tip: lees ons blog over diagonaal scheren;
• Dep na het scheren de huid droog met een handdoek en kalmeer vervolgens de huid met een ongeparfumeerde, alcoholvrije aftershave balsem.
Hoe herken je een gecombineerde huid?
Een gecombineerde huid is vaak vet en droog: je voorhoofd, neus en kin (de zogenaamde T-zone) is vaak vet terwijl je wangen, ogen en mond droog zijn. Vooral jonge mannen hebben last van deze symptomen. Je kunt deze huid het beste zien als twee verschillende huidtypes, die ook zo verzorgd moet worden.
Tips voor de gecombineerde huid
• Gebruik de tips voor de vette huid voor je T-zone: voorhoofd, neus en kin;
• Gebruik de tips voor de droge huid voor je wangen, mond, en de zone rond je ogen;
• We raden het aan om aparte producten te gebruiken voor de droge en vette delen van je gezicht, maar er zijn ook producten die speciaal geschikt zijn voor een gecombineerde huid.
Hoe kan een huid in de loop der jaren veranderen?
Er zijn vier huidtypes: normaal, droog, vet, en gemengd. Je wordt ermee geboren, maar het kan door de jaren heen veranderen. Vooral veroudering speelt hierin een belangrijke rol. Een bekend voorbeeld is de puberteit, waar overmatige talgproductie kan leiden tot een vette huid en acne.
Vanaf een jaar of 25 begint je huid tekenen van veroudering te vertonen. In eerste instantie zijn dat fijne lijntjes, maar die ontwikkelen zich in de loop der jaren tot rimpels. De twee voornaamste symptomen van veroudering zijn rimpels, verlies van volume en verlies van dichtheid.
Vaak manifesteren rimpels zich als eerste, zoals lijntjes op de wangen of de zogenaamde lachrimpels of kraaienpoten in de buitenste ooghoeken. Volume-verlies is eigenlijk het verslappen van het gezicht, wat tot losse huid kan leiden. Verlies van dichtheid kun je herkennen aan een huid die dunner of zwakker wordt. Dit gaat vaak gepaard met diepere rimpels en een minder stralende maar juist doffere teint.
De veranderingen van je huid komen vaak voort uit een combinatie van interne en externe factoren.
Door welke invloeden kan je huid veranderen?
Veel factoren die je huid veranderen zijn toe te schrijven aan leeftijd. De efficiëntie van je huidcellen neemt in de loop der jaren af, evenals je doorbloeding. Zodoende worden er minder voedingsstoffen zoals zuurstof aan de huid afgegeven. Je huid wordt daardoor doffer. Ook erfelijkheid, etniciteit en huidtype bepalen hoe en hoe snel jij tekenen van huidveroudering gaat ontwikkelen.
Huidveroudering heeft vooral met zogenaamde vrije radicalen te maken. Dit zijn reactieve atomen die niet twee, maar slechts één neutron hebben. Daardoor willen vrije radicalen zich zo snel mogelijk binden aan iets anders. In normale toestand binden vrije radicalen zich aan ziekteverwekkers, die zodoende het lichaam verlaten. Deze natuurlijke balans houdt onze gezondheid op peil. In de loop van de jaren groeit het aanmaken van vrije radicalen. Hierdoor binden zij zich ook aan gezonde cellen. Een explosieve groei van vrije radicalen heet ‘oxidatie’. Cellen die hierdoor beschadigd raken, herstellen mogelijk niet meer. Reuma, staar, pigmentvlekken en zelfs kanker worden hieraan toegeschreven. De opeenhoping van schade van vrije radicalen is de reden dat onze huid veroudert.
Maar laten we het luchtig houden. Door bepaalde externe factoren te voorkomen of te mijden kun je de groei van vrije radicalen tegengaan. Je huid kan vrije radicalen steeds moeilijker ‘deactiveren’, maar dat moment kun jij uitstellen.
Blootstelling aan zonlicht is de voornaamste externe factor. Vermijd langdurige blootstelling hieraan, of smeer je goed in. Wist je dat sproeten en ongelijkmatige pigmentatie ontstaan doordat de huid zichzelf tegen zonlicht probeert te weren? Zeker in combinatie met zonlicht is vervuiling in grote steden ook een factor die oxidatie kan versnellen.
Ook roken is belastend voor je huid. Ook roken versterkt de effecten van blootstelling aan zonlicht. Naast stoppen met roken kun je er ook voor zorgen dat je voldoende slaapt, want dat is ook een manier om boosdoener stress te vermijden.
Hoe voorkom je dat een huid sneller ouder wordt? Door hem goed te verzorgen natuurlijk! Stop huidveroudering direct bij de bron en voorkom een slecht verzorgde huid. Vooral door producten te gebruiken die geschikt zijn voor jouw huidtype bewijs je jouw huid een grote dienst.
Tot slot willen we je goede voeding aanraden. Een ongezond voedingspatroon biedt jouw huid niet of nauwelijks de bouwstenen die nodig zijn om oxidatie tegen te gaan. Voedingsmiddelen die bekend staan om hun hoge gehalte antioxidanten zijn noten, geel fruit en gele groenten, zalm (maar ook andere vis), peulvruchten, wortels, groene bladgroentes, tomaten, paprika, en bosbessen. Vet en koolhydraten dienen veelal vermeden te worden.
Bedenk goed dat, hoe goed je je huid ook verzorgt, deze nog steeds kan veranderen door factoren als hormonen, medicijngebruik, het seizoen, of gewoon leeftijd.
Waar moet je op letten tijdens het scheren?
Scheren is iets dat elke man moet doen; de een meer dan de ander. Ondanks dat het een noodzaak is, zijn alle scheermethoden in de essentie schadelijk voor de huid; de een wellicht meer dan de ander.
Doorgaans is natscheren het minst schadelijk, in tegenstelling tot droogscheren met een elektrisch scheerapparaat. Door de trilling en warmteontwikkeling van het apparaat wordt de buitenste huidlaag (de hoornlaag) dikker, wat kans op ingroeiing vergroot. Ook heb je bij droogscheren sneller last van verstopte haarzakjes, doordat de scheermesjes met hoge snelheid de baardharen als het ware kapotslaan en de afgesneden en vaak verpoederde haardeeltjes in je poriën terecht kunnen komen. Een laatste bekend gevolg van droogscheren is ‘razor burn’: er ontstaat een branderig gevoel op de huid doordat deze licht beschadigt als je scheert. Vooral in de hals, waar de huid wat delicater is, zie je dit vaker. Helaas is droogscheren voor mensen met een beschadigde huid (bijvoorbeeld eczeem of acne) vaak de gekozen scheeroplossing.
Bij natscheren doorbreek je de beschermende vetlaag van je huid om beter je baardharen af te kunnen scheren. Dit betekent wel dat je je huid op de juiste manier moet verzorgen na de scheerbeurt, om irritaties en infecties te voorkomen. Kijk uit met aftershave direct na het scheren, omdat dit de huid kan irriteren. Ook al zie je het niet, de huid raakt na het scheren op minuscule wijze beschadigd. Je kunt dan beter een aftershave balsem gebruiken. Deze kalmeert, verfrist en verzorgt je huid na het scheren, maar bevat geen alcohol. Bekijk ons blog voor meer informatie over aftershave balsems. Na de verzorging kun je ook een aftershave lotion aanbrengen, of de welbekende aftershave spray.
Wat is beter voor je huid: scheerzeep of scheerschuim?
Of je nu scheerzeep of scheerschuim uit een bus gebruikt, ze hebben beide dezelfde functies. Allereerst lossen ze een deel van je huidvetlaag op. Dit is een lichaamseigen stof: een combinatie van talg en zweet die je huid beschermt. Als deze laag niet doorbroken kan worden, kunnen je baardharen niet optimaal verzacht worden. Dat is nodig om ze gemakkelijk en comfortabel af te kunnen scheren. Water zorgt ervoor dat je baardharen gaan zwellen, waardoor ze zacht worden. Ook de luchtbellen uit scheerschuim – van zowel opgeschuimd scheerzeep als uit een spuitbus – hebben een verzachtend effect. De combinatie van water met scheerzeep zorgt voor een comfortabele scheerbeurt.
Het natuurlijk uit scheerzeep of scheercrème verkregen scheerschuim bevat een flinke hoeveelheid warm water. Samen met de masserende werking van de scheerkwast worden de baardharen extra zacht, meer rechtstandig uit de huid gezet en de huidporiën verder geopend. Hierdoor ervaar je een comfortabel glad scheerresultaat. In een bus scheerschuim zit ook water als ingrediënt. Het voordeel hiervan is dat je in een handomdraai scheerschuim hebt. Koud water mist echter de uitwerking van natuurlijk verkregen scheerschuim. Om het effect van warm water na te bootsen bevat scheerschuim uit een bus enkele slimme oplossingen, die zonder warm water toch de baardharen proberen te verzachten. Deze oplossingen worden, met name bij een gevoelige huid, weleens minder goed geaccepteerd. Dat resulteert in irritaties tijdens en na het scheren. Als je het ons vraagt om te kiezen, dan zullen wij scheerzeep zeggen. Maar dat wil niet zeggen dat scheerschuim een slecht product is. Beide methoden hebben allebei zo hun voordelen en hun eigen schare tevreden gebruikers.
Hoe reinig of verzorg je je huid?
Mannenhuid is over het algemeen ruwer, dikker en vetter dan vrouwenhuid. De poriën zijn over het algemeen dieper; daardoor is hij eerder geneigd om viezigheid vast te houden. Daarom is een goede reiniging erg belangrijk.
Tijdens het scheren doorbreek je de beschermlaag van je huid om je haren beter af te kunnen scheren. Maar deze zogenaamde zuurmantel dien je na het scheren weer te herstellen. Ook de huid zelf krijgt het tijdens een scheerbeurt zwaar te verduren. De poriën, die door een goede voorbereiding open gaan staan om scheren te bevorderen, moeten na de scheerbeurt ook weer dicht. Als dat niet gebeurt, kunnen irritaties en wellicht ontstekingen ontstaan.
Daarom is het beste om na het scheren de huid zowel te kalmeren als af te koelen. Hierdoor herstelt de huid sneller, en zorg je dat de poriën die open zijn gaan staan ook weer dicht gaan. Ook de zuurmantel herstelt beter op deze manier.
Optimale huidverzorgingsproducten voor na het scheren zijn zowel verzorgend als hydraterend, bijvoorbeeld een aftershave balsem. Kijk goed uit met producten waar alcohol in zit; die bij een gevoelige huid een irriterend effect hebben het na het scheren.
Wat doet een schoonheidsspecialist?
Een bezoek aan de schoonheidsspecialist is voor iedereen. Niet alleen voor vrouwen; ook mannen hechten veel waarde aan huidverzorging en hun persoonlijke hygiëne. Daarnaast is het ook gewoon heel fijn en rustgevend: goed voor huid en hoofd. Ook in je lokale barbershop mag je op deze zelfde persoonlijke aandacht rekenen.
Schoonheidsspecialisten houden rekening met jouw wensen en jouw huid. Want iedereen is anders, en dat geldt zeker ook voor je huid. Een gezichtsbehandeling zal zorgen voor een huid die schoon is, maar ook kalm. Dit heeft een gunstig effect op jouw scheerritueel. Zeker met de persoonlijke aandacht die je hier geniet is een bezoekje aan de schoonheidsspecialist een echte aanrader. Neem er de tijd voor, zoals je ook voor een goede scheerbeurt de tijd neemt. Het resultaat is niet alleen van de buitenkant zichtbaar; je vóelt het ook.