28-03-2023
De 8 meest voorkomende scheerfouten mét oplossingen
Voelt je huid na het scheren zo droog als een woestijn en/of ervaar je een geïrriteerde huid – alsof je net met een cactus hebt geknuffeld?
Dagelijks beantwoorden we vragen en bieden we advies bij scheerproblemen die ervaren worden. Vaak ontstaan scheerongemakken door fout, of tenminste niet optimaal, handelen. Nu blijkt dat we regelmatig gelijksoortige klachten tegenkomen, veroorzaakt door dezelfde handelingen. Scheerfouten die voor onnodig ongemak zorgen. Zoals elke (nieuwe) vaardigheid, vergt ook het natscheren enige oefening voordat je de techniek perfect beheerst. Mogelijk herken je onderstaande klachten en vind óók jij comfort, wanneer je onze antwoorden tijdens jouw scheerbehandeling toe kan passen.
Het is onze missie om jouw scheerbeurt om te buigen tot een ritueel om naar uit te kijken. Daarom delen we de meest voorkomende scheerfouten met je. Uiteraard laten we je niet ‘hangen’ door alleen het probleem te benoemen. We helpen je graag met praktische oplossingen die hun gelijk hebben bewezen! Ook als ervaren natscheerder kunnen deze tips jou helpen om de spreekwoordelijke puntjes op de ‘i’ te zetten.
Dus of je nu worstelt met roodheid/irritatie/razorburn, bultjes/ingegroeide haren, of juist verlangt naar een baby billen gladde scheerbeurt, wees gerust. Ontdek snel de 8 meest voorkomende scheerfouten en leer hoe je deze kunt oplossen/voorkomen.
Wat zijn de meest voorkomende scheerfouten?
- Koud water – Het gebruik van koud water voor een scheerbeurt is funest voor een comfortabele de scheerervaring.
- Te weinig water gebruiken – Startende gebruikers van de scheerkwast gebruiken bij het opschuimen van scheerzeep regelmatig te weinig water om een optimaal comfortabel scheerschuim te creëren. Is jouw scheerschuim mat en is er geen parelmoer glans waarneembaar?
- Te veel water gebruiken – Wanneer je scheerschuim snel ‘doodslaat’ op jouw huid gebruik je mogelijk te veel water.
- Te kort inzepen – Het bedekken van je huid met scheerschuim is niet voldoende.
- Niet de juiste hoek gebruiken – Voor een beginnende gebruiker van de safety razor of open scheermes is het vaak lastig om de juiste scheerhoek te bepalen. De verkeerde scheerhoek geeft meer huidirritatie en verminderd de effectiviteit van het scheermes.
- Niet de juiste techniek gebruiken – Het scheermes ‘rechtlijnig’ en niet ‘slidend’ over de huid bewegen.
- Niet experimenteren met verschillende scheermesjes – Startende safety razor gebruikers onderschatten vaak het onderscheidende scheerkarakter binnen de brede variatie double edge blades. Experimenteren doet waarderen!
- Het bepalen van de druk – Veel nieuwe natscheerders hebben de behoefte om (te hard) te drukken met het scheermes. Pijn, wondvorming en scheerirritatie is jouw beloning.
Hoe verhelp je deze scheerfouten?
Zoals eerder gezegd vergt het aanleren van een (nieuwe) vaardigheid enige oefening, maar dan moet je je wel bewust zijn dat er iets fout gaat. Nu je weet wat de meest gemaakte scheerfouten zijn – en jij deze misschien ook maakt – hoef jij ze niet meer te maken. Lees snel verder en ontdek de oplossingen voor deze 8 meest gemaakte scheerfouten.
1. De effecten van warm in plaats van koud water op jouw scheerbeleving
Een super simpele oplossing die veel impact heeft, is het gebruik van warm in plaats van koud water voor een scheerbeurt. Warm water opent de huidporiën en laat haren zwellen tot een meer zachte variant van zichzelf. Water creëert samen met de rijke ingrediënten in de scheerzeep dat romige filmlaagje waardoor het mes met een minimum aan weerstand over de huid glijdt. Wanneer scheerschuim niet het juiste vochtgehalte bezit of snel indroogt verloopt het scheren niet meer zo ‘gladjes’. Een dip van de scheerkwast in warm water geeft je de mogelijkheid om het scheerschuim op je gezicht te verrijken. Daarnaast kan een dip van het scheermes in warm water ook een oplossing bieden. Het opwarmen van het koude metaal laat het scheermes meer comfortabel aanvoelen op de huid. Koud metaal zorgt namelijk voor een huidporie-sluitende reactie waardoor het comfort en scheerresultaat vermindert. Een warmwaterdip biedt hier comfort en een beter scheerresultaat.
Kortom, een warm nat scheermesje vormt een waterfilm tussen het mes en de huid waardoor het glijdende vermogen wordt geoptimaliseerd. Daarbij wordt het scheerschuim maximaal gehydrateerd zodat het optimaal zijn huid beschermend en baardhaar preparerend werk kan verrichten. Een kleine aanpassing (warm water) met grote gevolgen (comfortabele scheerbeurt)!
2. Voeg voldoende water toe voor het perfecte scheerschuim
Een andere fout die nieuwe natscheerders vaak maken, is de creatie van hun scheerschuim. En laat dat nu een belangrijk onderdeel van een comfortabele en effectieve scheerbeurt zijn. Het scheerschuim beschermt je huid tegen de scherpte van het scheermes. Er is een groot verschil tussen slap ‘fluffie’ schuim en een vol, dicht, rijk, beschermend schuim. Vaak zit het verschil in de juiste hoeveelheid water en de doortastende opschuimende beweging. Veel natscheerders voegen gewoonweg niet genoeg water toe aan hun creatie. Het is een kunst om een optimaal romig schuim te creëren. Oké, ga nu geen hele koppen water toevoegen aan je schuim. Voeg in kleine stapjes water toe aan het schuim door de kwast in warm water te dippen. Bij een vol scheerschuim met een parelmoer glans en zonder luchtbellen, is de missie geslaagd. Een goed gehydrateerd schuim kan het verschil betekenen tussen geïrriteerde roodheid en gladde babybillen.
3. Overdaad schaadt
Door te veel water te gebruiken creëer je een scheerschuim dat snel ‘doodslaat’ en dit heeft een negatief effect op jouw scheerbeurt. Heb je bij het opschuimen te veel water gebruikt? Je herkent dit aan een grote hoeveelheid luchtbellen en het ontbreken van de parelmoer glans. Verwijder dan het schuim en begin opnieuw met opschuimen. Plaats de scheerkwast in een mok met comfortabel warm water. Druk de overdaad aan vocht uit de haarbundel, laad de scheerkwast met scheerzeep- of crème en schuim op. Om te voorkomen dat je te veel water toevoegt, adviseren we om het water in kleine beetjes toe te voegen. Dip de scheerkwast met regelmaart in de mok met warm water tot een parelmoer glanzend scheerschuim een feit is.
4. Haastige spoed is zelden goed
Te kort inzepen geeft de huid niet de gelegenheid om de huidporiën te openen en de baardharen te verzachten. Het effect is pijnlijk en onbevredigend. Neem voldoende tijd om jouw (baard)haren goed voor te bereiden op de scheerbeurt. Lukt het je om anderhalve minuut in te zepen? Dat zou optimaal zijn.
5. Scheerhoek optimalisatie
De juiste scheerhoek is die waarbij een scheermes optimaal presteert, bemerkbaar aan een effectief en comfortabel scheerkarakter. Wanneer je het handvat van de safety razor onder een hoek van 90° ten opzichte van jouw huid houdt, zal je merken dat het mes geen contact maakt. Naarmate je het handvat meer in de hoek van 30° beweegt wordt de effectiviteit van het scheermes geoptimaliseerd. Wordt de hoek kleiner dan 30°, dan neemt de effectiviteit en het comfort af en de irritatie toe. Houd jouw safety razor in een hoek van 30° voor de meest effectieve en comfortabele scheerbeurt.
6. Slidend scheren 1+1 = 4
Diagonaal/slidende scheerbewegingen verkleinen de kans op een geïrriteerde huid (1), brengen je een extra glad scheerresultaat (2), verlengen de comfortabele levensduur van je scheermes (3) en verminderen de kans op ingegroeide baardharen (4). Het is even wennen en voelt in eerste instantie ietwat risicovol, maar je gaat merken dat deze aanpassing op jouw scheerbeweging vele positieve effecten heeft. Zowel tijdens als na jouw scheerbeurt. Start morgen en ervaar het verschil!
7. Ontdek jouw perfecte blade match
Ga er niet vanuit dat één scheermesje voor iedereen geschikt is. Als je jezelf de tijd gunt om verschillende type double edge blades te ervaren, kun je flinke stappen zetten in het voorkomen van scheerproblemen. Denk hierbij aan pijnlijk ‘trekkend’ scheren, irritatie nadien, scheerbrand (razorburn) en huiduitslag. Geloof het of niet, een mesje kan naast te scherp en te agressief ook te mild zijn. Heb je last van roodheid, huiduitslag en scheerwondjes? Dan is je scheermesje waarschijnlijk te scherp en agressief voor jou. Ervaar je pijnlijk trekken tijdens het scheren en irritatie nadien, dan zal het scheermesje te mild voor je zijn. Of een scheermesje te mild of scherp is, is afhankelijk van jouw haar- en huidtype en de gekozen safety razor. Door meerdere double edge blades te ervaren doe je jezelf een groot plezier! Speciaal om deze reden hebben we het Double Edge Blade Intro Pakket ontwikkeld. Dit pakket bevat verschillende scheermesjes in een superhandig blikje. Probeer verschillende mesjes met een grote verscheidenheid aan scherpte, flexibiliteit en scheerkarakter. Zo leer je wat het beste werkt voor jou. Vergeet niet om bij elk geprobeerde mesje notities te maken, zodat je straks precies weet welk mesje bij jou huid en baardtype past. Check de blade karakters !
8. Bepaal de juiste druk op je huid
De waarschijnlijk meest voorkomende fout die je, als nieuwe natscheerder maakt, is het uitoefenen van te veel druk op je huid. Dit is vooral het geval wanneer je overstapt van een scheermes met cartridge-systeem naar een safety razor. Het cartridgescheermes heeft namelijk een verende scheerkop die jouw overdruk compenseert. Een double edge safety razor of straight razor kent deze werking niet, waardoor het even wennen kan zijn wanneer je deze overstap maakt. Het eigen gewicht en de balans van deze scheersystemen maakt dat een optimaal scheercomfort behaald wordt bij weinig druk. Meer druk uitoefenen resulteert in stoterige bewegingen met wondvorming en irritatie tot resultaat. Ga voor minder toegepaste druk en een slidende souplesse. Zo presteert jouw safety razor optimaal effectief en huidvriendelijk.
Vragen of advies?
Heb je problemen met het onder de knie krijgen van een comfortabele en efficiënte scheerbeurt? Het is echt niet gek dat de weg naar een comfortabele scheerbeurt hobbelig is. Heb je vragen of ben je op zoek naar advies? Neem dan contact met ons op. We willen er alles aan doen om van jouw scheerritueel een ritueel te maken om naar uit te kijken – dus zonder ongemak een effectieve en comfortabele scheerbeurt!